Цигарите НИ убиват !

Posted on септември 21, 2008. Filed under: Без категория |

Vodpod videos no longer available.

 

Незнам за Вас, но аз лично не пуша цигари приблизително от 40 дена. И преди съм ги спирал и почвал и то по най-грубият начин. Спирам ги за 4-5 месеца и както имам случаят и то не веднъж, когато сядаме някъде с приятели да пием, като видя, че някой пуши и ми се преисква да направя една дръпка, като си казвам, че нищо няма да ми стане. После една цигара и до няколко дена съм си купил вече кутия с цигари (знам, че има и други хора с моите грешки, все пак сме хора, но най-важното е да се учим от грешките си). В момента, твърдо съм ги отказал да не казвам голяма дума, но вътрешната ми нагласа е такава, че повече няма да пуша, а и нямам желание, може би поради факта, че съм изгледал и изчел много информация свързана с вредата от тютюнопушенето, което ме е довело до мисълта, че освен да си вредиш чрез пушенето на цигари нищо хубаво не виждам освен временно облекчаване и успокояване.

Не чакайте да станете на 55 години и да се разболеете от безкомпромисна болест, причинена от цигарите. Сега е времето да го направите!  Но това едва ли го разбират голяма част от населението най-вече младото поколение от които голяма част „незнаят за к’во живеят още“, а пък ще могат да осъзнаят вредата от тютюнопушенето, освен ако нямат родители (които естествено не пушат) да им обяснят за вредите или най-малко да им забраняват категорично да пушат. Мислете за здравето си хора, то е може би най-важното нещо, но това човек го осъзнава когато получи някое сериозно здравословно заболяване и чак тогава оценя смисъла на Здравословния живот. Убеден съм, че всяко уважаващо себеси лице, което разбере това което ще му кажа няма начин поне сериозно да не се замисли след като запали следващата си цигара!

–––––––––––––––––––––––––––––

България е първа в Европа и втора в света, след Куба, по брой пушачи, на глава от населението. У нас, броят на пушачите надвишава 3 000 000 души. 
През последните 14 години, тоест от 1990 – насам, тютюнопушенето интензивно се разпространява сред жените. От 17%, през 1986, делът на пушещите жени е нарастнал, през 1996, на 24%, за да достигне 30%, през 2001. При мъжете, процентите са, както следва: 49%, през 1986 и 1996, и 52%, през 2001. Нараства делът на пушачите сред младежите на възраст 15 – 24 години. От 39%, през 1996, са нарастнали на 41%, през 2001.Докато, през 1990, тютюнопушенето в световен мащаб е било главната причина за смъртта на 3 000 000 души годишно, през 1998, това число е набъбнало на 4 023 000 души. Очаква се, през 2020, тютюнопушенето да убие 8 400 000 свои привърженици, а, през 2030 – “само” 10 000 000 души.

–––––––––––––––––––––––––––––

ВРЕДИТЕ! На следващата снимка може да видите белите дробове на пушач и непушач, ако си мислите, че бихте се чувствали добре с бели дробове (да не кажа черни) каквито са на пушача, продължавайте да пушите!

Белият дроб поема и изтласква въздух посредством движението на гръдния кош при вдишване и издишване, което всъщност представлява дихателния цикъл. Поради вредното си действие тютюнът може да доведе до нарушаване на дихателния цикъл и до разрушаване на белите дробове. В следствие на консумацията на тютюн белият дроб може да се задръсти с катрана, който се съдържа в цигарите, което ще доведе до затруднения в дишането. Увреждането на белия дроб може да бъде придружено от рак (ракът на белия дроб е най-често срещаният вид рак у пушачите) и да доведе до смърт!

 

Цигарите съдържат около 4000 химически субстанции – за 16 от тях е доказано, че са канцерогенни(Канцерогените са вещества, които могат да изменят структурата на клетки от човешкия организъм). Никотинът се абсорбира през кожата и лигавицата на устата и носа или чрез белите дробове, като прави бързи доставки на никотин в мозъка! Пиковите му нива се достигат 10 минути след поемането на дима. Така мозъкът се задръства с коктейл от химикали. Пушачът бързо вкарва никотин в мозъка с всяко дръпване. В рамките на 5 минути, докато цигарата гори, пристрастеният дръпва около 10 пъти. Така този, който пуши 30 цигари, получава 300 никотинови „удара“ в мозака всеки ден. Ефектът на „дозата“ обаче се изчерпва след няколко минути. Затова човек отново посяга към кутията. Сърцата на тези които пашат работят с напрегнати обороти – всяка цигара учестява биенето с 18-20 удара в минута, а съкращаването на съдовите стени в денонощие се увеличава на 15-20 хиляди пъти. Белите дробове страдат от хроничен бронхит, който може да доведе до емфизем(сериозно заболяване на белите дробове, при което е налице атрофия на преградките между отделните алвеоли).

В резултат на дългогодишно пушене обонянието закърнява, а вкусовите рецептори стават по-нечувствителни. Страдат кожата на лицето и зъбите. На практика никотинът уврежда всички органи и системи на организма. Не всеки обаче знае, че цигарите са особено вредни за сетивността – слуха, вестибуларния апарат и зрителния анализатор.

Отровата на никотина действа на клетъчно ниво и уврежда вътрешното ухо, проводните пътища и мозъчните слухови центрове. Както от 1 цигара, така и при постоянно пушене се получава пълно разрушаване на клетките и нервните тъкани на слуховия и вестибуларния апарат. Болестните прояви при тютюнопушене се изразяват във внезапно или постепенно намаление на слуха и усещане за шум в ушите или главата. В някои случаи намалението на слуха достига до степен глухота на едното или двете уши. Често слуховите смущения се придружават и от вестибуларни прояви – световъртеж, нарушено равновесие, гадене, повръщане. При постоянно пушене тези симптоми могат да останат за цял живот. Лечението на слуховите и вестибуларни увреждания, предизвикани от никотина е много трудно да не кажа почти невъзможно в напреднал стадий, защото унищожените от никотина клетки не могат да се възстановят. Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на 100 от пушачите се наблюдава бронхит (заболяване на дихателната система, което се проявява с възпаление на лигавицата на белодробните бронхи). С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове. Затова единствената защита е да СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ.

ОТКАЗВАНЕ ОТ ЦИГАРИТЕ!  Опитвали сте да ги намалите  постепенно, да ги откажите с лепинки, лекарства, дъвки и т.н.Мисля, че на всички ни е ясно, че тези методи са успешни при изключително малък брой хора и дори тези които успяват да го направят месеци след това прилагат волята си с цел да не попаднат отново в омагьосаният кръг. Аз лично не виждам смисъл да се спира пушенето, ако след това  човек трябва да си налага да не пуши. Не е ли точно това един от най-големите проблеми на пушачите – психологическият тормоз. Факта че в компания на непушачи се чувстваме некомфортно и през цялото време следим за възможност да запалим последният фас. Не, това според мен не е отказване, въпреки че не искам да обезкуражавам никой, но истинското отказване е това вътрешно състояние което имат хората, които никога не са пушили или ако успееш сам да си го създадеш с помоща на много опознаване вредите от тютюнопушенето. Според мен най-важното за отказването на цигарите  е в това да осъзнаеш реалната заплаха от това което могат да ти причинят, затова колкото се може повече се опитвайте да се информирате спрямо цигарите, в повечето видео сайтове има доста визуална информация целяща отказването от тютюнепушенето.

И така Вие сте решен да откажите цигарите. Избрали сте достатъчно силна причина за да го направите. Кажете си наглас: Искам да откажа цигарите! Ще се опитам да Ви помогна, като Ви предложа няколко последователни съвета. Изберете само това, което Ви харесва. Пътят към целта може да е различен и индивидуален, важен е резултатът.

С подобни плакати в Холандия се опитваха да убедят младите хора да спрат да пушат! Незнам до каква степен са успели, но тези които са разбрали смисъла със съгурност са се замислили.

Спрете да пушите изведнъж. Не съм видял някой да е умрял, защото рязко и изведнъж е спрял да пуши. Постепенното спиране е бягство от проблема и показва слаба воля и недостатъчна мотивация. Ясно формулирайте защо не желаете повече да пушите. Когато пушите, мислете конкретно защо пушите, отговаряйте си на този въпрос и анализирайте причините. Ще откриете, че няма непреодолима причина. Отговорете си на въпроса:  “ Как живеят непушачите без да пушат?“. Отговорете си на въпроса: “ Колко пъти тютюнопушенето ми е помогнало реално да реша някой проблем? “. Спортувайте, движете се, бъдете сред природата. Опитвайте се да общувате повече с непушачи. Съобщавайте, че не пушите и се гордейте с това. Когато най-много Ви се пуши, дишайте, дишайте дълбоко и се радвайте на чистия въздух в дробовете си. Яжте нещо вкусно и се наслаждавайте на храната без дъх на цигари. Не се страхувайте, че ще увеличите теглото си. Яжте нискокалорични храни, повече плодове и зеленчуци, движете се много. Консултирайте се с лекар по проблемите на наднорменото телесно тегло. Има начини за ограничаване на пълнеенето. И все пак, по добре  здрав, отколкото съсухрен, кашлящ и болен.

 Никотинът изчезва от организма към 48 часа след последната цигара. Белият дроб започва да се очиства около десетия ден и това може да продължи до 12 месеца. Сърцебиене и промени в кръвното налягане се наблюдават до около месец, а главоболието продължава максимум 3 месеца. Стомашно-чревните оплаквания отшумяват за 10 до 15 дни. Помнете и си повтаряйте, че без цигари Вашият уникален живот е по-добър.

 

Източници за статията:

– http://health.actualno.com/news_125719.html 

http://bg.help-eu.com/pages/lex-lexique-435-LUNG.html

http://forums.softvisia.com/index.php?showtopic=2882

Advertisements

Make a Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

12 Коментари to “Цигарите НИ убиват !”

RSS Feed for Научи Повече ! Comments RSS Feed

Аз ту ги сперам, ту почвам пак да пуша. На мнение съм, че почнеш ли цигарите веднъж няма отказване. Винаги ще те блазнят, колкото и да си наясно с рисковете от употребата им.

Според мен,този който е достатъчно наясно с вредите от цигарите, които рано или късно се появяват, няма начин да не ги спре, но все пак за всичко си има изключения!

Човек най-трудно се отказва от навиците си.Е,аз го направих преди две седмици и се гордея с това.Спрях ги заради едно момиче.Съмнявам се,че ще бъдем заедно,но нямам намерение да пуша отново-толкова добре се чувствам сега.Направете го и вие!

Днес видях дъщерята на моя колежка в заведение със запалена цигара.Опитах се да й кажа да се отказва навреме,но разбрах че няма смисъл.Проблема не е мой-с тази мисъл унищожаваме нацията си,и то прогресивно.Някой може би иска да знае на колко години е „тя“-на 13

Благодаря за коментара на Пламен Петров! От написаното от него разбирам, че той е наясно с проблема с цигарите. „Човек най-трудно се отказва от навиците си „, но когато имате причина, както в случая на Пламен Петров няма невъзможни неща! Ти дори и за във бъдеще да не си с това момиче, трябва да се радваш, че изобщо си е стрещнал някога, щом зареди нея си спрял цигарите. И най-хубавото е, че си осъзнал, че без цигарите живота е по-добър.

Приблизителният брой пушачи в България са 3 000 000 души! Стряскащо, но реално. Причината поне според мен е, че информацията за вредите от тютюнопушенето достига до исключително малък брой хора пушачи. Нещото, което можем да направим е колкото се може повече да информираме хората и предимно младото поколение на България, за опастностите които крие тютюнопушенето.

Благодаря за информацията! Лично аз съм непушач, но се опитвам често да обясня на пушачите какво си докарват.
Наблюдения (ненаучни):
Пушачите са склонни към самоизмама и често се оправдават не само пред другите, но и пред самите себе си. Вадят вода от девет кладенеца, за да си приспят съвестта. Послушайте им аргументите, които казват и ще умрете от смях.
Някъде бях чел, че пушачите са хора, които не държат на собствения си живот и заменят удоволствие сега за страдания по-късно.
Но в края на краищата всички са съгласни, че е добре да откажат цигарите.
Между другото, ако ще спираш цигарите се опитай за известно време да не се събираш с пушачи. Може пак да се подведе човек по измамните им оправдания и пак да вземе да пуши.
Айде, живи и здрав!
Христо

Много точно казано, „ако ще спираш цигарите се опитай за известно време да не се събираш с пушачи“!

az sum pusha4 pusha ot dosta,i dori v momenta,no imam sum i periodi,koito ne pusha i sum po bodar i vesels!

pu6eh ot 12 godi6na ,sega sam na 24 i ot noemvri mesec 2010g. ne pu6a.ot samata misal da pu6a otnovo mi se gadi.po4ti vs okolo men pu6at ,no se saobrazqvat.Tolkova e hubavo sutrin da se sabudq i kosata,kojata i zavivkite mi da miri6at na 4isto i svejo.Nqma drugo takova udovolstvie!!!Otkakto sprqh cigarite – ve4er priqtelqt mi spi s lice v kosata mi !

Много добре написана статия. Надявам се да помогне на много хора да откажат цигарите!

Никога не съм пушил много но съм имал и периоди с пуше на смяна по една кутия.не пуша от новата година 2016 как ги спрях.Изведнъж и с обет нещо което желая неистово да постигна казал съм си ако запамя една единствена да се провали всичко а знаем за силата на подсъзнанието подобен обет бях нарушил преди.страх лозе пази важното еда си дадеш поука.спирането става рязко веднага но винаги трябва да има цел.ако е ей така няма да се получи.моя съвет е обещайте си да спрете да пушите ако ви се сбъдне желание .но не такова да спечелите от тотото нещо стойностно


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: