Мизерията зад архитектурното великолепие на Дубай

Posted on октомври 18, 2008. Filed under: Без категория | Етикети:, , , , , |


Както знаете, ние винаги се учудваме по великолепието на Дубайските сгради: най-високата сграда в света, най-дългите мостове и изродската си архитектура. Обаче зад всичко това се крие мизерията на незаконни почти 300000-роби, които живеят в натъпканите трудови лагери, които често се нараняват или умират за няколко долара на ден. 

 

Всички тези хора са част от огромната измама, която е в помощ на строителния бум в Персийския залив. Стотици хиляди мигриращи работници, плащаха повече от £ 1000 до заетостта на агенти в Индия и Пакистан. Те бяха обещали двойни заплати, плюс самолетни билети да посетят семействата си веднъж годишно, но малка част от мъжете действително са прочели договара.

След като пристигат в Обединените арабски емирства, мигриращите работници се третират малко по-добре от едри преживни животни, без достъп до здравеопазване и много други основни права.

ООН агенциите прогнозират, че има до 300 000 нелегални работници в емирствата. Долу в основата на пирамидата са работници, сервитьори, хотелски неквалифицирани служители и работници от Индия, Пакистан, Шри Ланка, Етиопия, Филипините и други части на света. Те движат почтителното около огромни центрове, кафенета, барове и ресторанти, покланят се и призовават хората.

                               Работниците спят на улицата в Дубай. Снимка: Ghaith Абдул Ahad

В средата на деня, през най-горещите часове, можете да ги видите заспали в обществени градини по дърветата или на мраморни подове на Дубайската джамия, на пейки или на парчета картон върху странични улици. Това са жертви на расизма, който е не само цветущ в Обединените арабски емирства, но все повече се изнася към останалата част от Близкия Изток.

Икономически Дубай се е развил доста през последните 10 години, но той е социално останал назад.  Условията на труд са като в Америка през 19-ти век – но това не е приемливо през 21 век. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източници за статията:

http://gizmodo.com/5062693/the-misery-behind-dubais-architectural-splendor

http://www.guardian.co.uk/world/2008/oct/08/middleeast.construction

Advertisements

Make a Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: